ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών «Αικατερίνη Βαρελά» είχε την τιμή να
φιλοξενήσει τρεις αξιόλογους καλεσμένους που ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες για θέματα που αφορούσαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τις σύγχρονες εξελίξεις σ’αυτή την κατεύθυνση. Η ενημέρωση ήταν μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης

SchoolsGoPro #2. Οι ομιλητές ήταν:

1.       Ο κος Αλέξανδρος Σκεπαριανός, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α - ΑΠΘ, συνιδιοκτήτης της Physis Outdoor Training. 

2.       Η κα Χρυσάνθη Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ.    

3.       Ο κος Θεράπων Φάκας, Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας.  

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις, η εκδήλωση άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Φυσικά, έγινε μέσω webex από τις 10.00 έως τις 12.00. Ευχαριστούμε πολύ τους αξιόλογους αυτούς ανθρώπους που έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στα παιδιά. Πιστεύουμε ότι θα τους βοηθήσουν στις επιλογές τους και στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής.

 Πρώτος πήρε το λόγο ο κος Σκεπαριανός, ο οποίος παρουσίασε τη διαδρομή του από την τρίτη λυκείου μέχρι σήμερα, τις σπουδές που έκανε με στόχο την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και τις δεξιότητες που χρειάστηκε να αναπτύξει γι’ αυτήν. Περιέγραψε την καριέρα του και την μέχρι τώρα εξέλιξή του ως μια διαδρομή γεμάτη νέες γνωριμίες, νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες. Φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επέλεξε να πάρει ειδίκευση στο μπάσκετ με το οποίο ασχολούνταν από μικρός. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ERASMUS και έκανε μεταπτυχιακό στις Σέρρες, στην κινησιολογία. Συνεχώς γνώριζε νέους ανθρώπους και κάθε φορά καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τα μετέπειτα βήματά του.

Η ίδρυση ενός κέντρου εξωτερικής άσκησης ήταν το επόμενο βήμα του. Αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία του και βλέποντας ότι πολλοί ήταν αυτοί που προτιμούσαν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε γυμναστήρια είναι συνιδιοκτήτης του Physis Outdoor Training. Κατανόησε τότε την αξία της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης, του σεβασμού για να μπορέσει κάποιος να συνεργαστεί με κάποιον. Επιπλέον, την αξία να έχουν οι συνεργάτες ένα κοινό όνειρο.

Η ανάγκη για τη διοίκηση του Κέντρου, τον οδήγησε σε ένα 2ο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση στον αθλητισμό και τον Αθλητικό τουρισμό. Σε αυτό έμαθε την αξία του networking, της δικτύωσης. Παράλληλα, παρακολουθεί συνεχώς στοχευμένα σεμινάρια.

Το τελευταίο του πόνημα είναι ένα βιβλίο για την υπαίθρια άσκηση.

ü  «Δεν είναι κακό να ρωτάμε κάτι αν δεν ξέρουμε», συμβούλεψε τα παιδιά.  Σημαντική συμβουλή αλλά και πόσο παράταιρη μπορεί να ακούγεται σε ένα σχολείο ανταγωνιστικό και ατομοκεντρικό που αξιολογεί θετικά την επιτυχία αλλά αγνοεί και βάζει στην άκρη την αποτυχία, σαν να είναι οι μαθητές οι μόνοι υπαίτιοι γι’ αυτή…

ü  «Υπάρχουν καθηγητές/τριες που μας εμπνέουν, ακόμη και με το να είναι αυστηροί/ές». Άλλη μια διαπίστωση του κου Σκεπαριανού, που θα ξένισε τα παιδιά. Τα παιδιά, μαθημένα και από την οικογένεια, δεν είναι συνηθισμένα στην αυστηρότητα, παρεξηγούνται εύκολα όταν τους κάνεις και την πιο απλή και καλοπροαίρετη παρατήρηση. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν γιατί έγινε αυτή η παρατήρηση, αν μπορεί να τους ωφελήσει.

ü  «Αν σας αρέσει κάτι, μπορείτε να το πετύχετε, γιατί η αγάπη σας θα σας δώσει δύναμη». Πώς να πείσει τα παιδιά αυτή η άποψη, όταν η κατεύθυνση που επιλέγουν, οι σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό, γίνεται με αποκλειστικό στόχο την, υποτιθέμενη, επαγγελματική αποκατάσταση;

ü  «Υπομονή και εργατικότητα» είναι τα εφόδια που πρέπει να έχουν στη ζωή τους οι νέοι και οι νέες που ξεκινάνε την επαγγελματική τους αναζήτηση.

 Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Χρύσα Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ, η οποία έδωσε συμβουλές για τον τρόπο σύνταξης του βιογραφικού και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να το χτίζουν ήδη από τη μαθητική τους ζωή. Παρουσίασε το βιογραφικό ως το trailer της ζωής τους. Γι’αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στη σύνταξή του και να αποφεύγουμε λάθη που θεωρούνται αυτονόητα (π.χ. η φωτογραφία που θα επιλέξουμε, η διεύθυνση του mail). Γενικά, μια συμβουλή της κας Αντωνίου σε σχέση με το βιογραφικό, ήταν ότι θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομο, ώστε να μην κουράζει με περιττές πληροφορίες. Πρώτος στόχος μας είναι να μην πεταχτεί το βιογραφικό στο καλάθι και ο επόμενος να φτάσουμε στη συνέντευξη, είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνίου.

Σημαντικές, επίσης, σύμφωνα με την κα Αντωνίου, είναι οι άτυπες δεξιότητες, δηλαδή οι κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες δεν τις δίνουμε συνήθως σημασία: Συστηματική παρακολούθηση σεμιναρίων ή προγραμμάτων κατάρτισης, εκμάθηση ξένων γλωσσών, σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό που αποδεικνύει δυνατότητα να λειτουργήσουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ανάδειξη των επαγγελματικών προσόντων τους (ιστολόγιο, facebook, Instagram). Επιπλέον, έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Ανταλλαγής νέων, Erasmus σπουδών ή πρακτικής άσκησης, Erasmus για νέους επιχειρηματίες,   EVS (Ευρωπαϊκά Εθελοντικά Προγράμματα), Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (εθελοντισμού ή εργασίας).

Τέλος, έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού βιογραφικού στη διεύθυνση https://europa.eu/europass/el. Μέσα από τη δημιουργία ενός λογαριασμού και στη συνέχεια ενός προφίλ, όλοι μπορούν αν αρχίσουν να «χτίζουν» την καριέρα τους. Η σελίδα αυτή δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης των δεξιοτήτων και διαρκούς επικαιροποίησής τους, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος εργοδότης να αναζητήσει άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες. Πολύ σημαντικό εργαλείο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Το Europe Direct Thessalonikis και η κα Αντωνίου προσωπικά είναι στη διάθεση όποιου θέλει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες: Τηλέφωνο: 2313 31 7353, Διεύθυνση: Γραφείο 27Ε, Β. Γεωργίου Α΄1,

mail: europedirect@thessaloniki.gr, inbox στη σελίδα Europe Direct Thessalonikis. Αυτό που επισήμανε η κα Αντωνίου είναι ότι όποιοι/οιες θέλουν να ζητήσουν πληροφορίες καλό θα είναι να πηγαίνουν στοχευμένα και αφού έχουν κάνει μια πρώτη προσωπική έρευνα, για να ξέρουν τι πληροφορίες θα ζητήσουν.  

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κος Θεράπων Φάκας,  Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας. Επικεντρώθηκε σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε και η κα Αντωνίου, τις κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) είναι εξίσου σημαντικές με τις κάθετες δεξιότητες (τις σπουδές μας, την κατάρτισή μας) και όσο αυξάνεται η τεχνολογία τόσο πιο απαραίτητες καθίστανται. Μερικές χαρακτηριστικές προτάσεις του είναι οι εξής:

ü  Η μεγαλύτερη δύναμη είναι το δίκτυό μας, τι θετικό αποτύπωμα αφήνουμε. Για παράδειγμα το Linkedin είναι ένα μέσο κοινωνική δικτύωσης που εστιάζει στον επαγγελματικό τομέα. Είναι ένα μέσο που οι εργοδότες ψάχνουν για άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες σε αντίθεση με το βιογραφικό που οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στέλνουν στις εταιρείες.

ü  Αναλυτική σκέψη και καινοτομία. Στην αγορά υπάρχει πάντα ένα κενό.

ü  Ενεργητική μάθηση και εκμάθηση τεχνικών. Η μάθηση και η ανάγκη για μάθηση και

εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ.

ü  Η μηχανή δεν μπορεί να επιλύσει πολύπλοκα προβλήματα, να ενώσει κομμάτια άσχετα μεταξύ τους. Αυτό μόνο οι άνθρωποι το κάνουν (τουλάχιστον προς το παρόν) γι’αυτό δεν μπορεί η μηχανή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

ü  Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία.

ü  Ηγεσία, κοινωνική επιρροή, επικοινωνία: Η ικανότητα να παίρνουμε ρίσκα και να ηγούμαστε είναι ό,τι σημαντικότερο.

ü  Διαχείριση της τεχνολογίας και της πληροφορίας. Τα social media είναι για να προωθήσουμε τα brads μας. Οι άνθρωποι βλέπουν πολύ καλύτερα από ό,τι ακούνε, γι’αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε πώς προβάλλουμε τον εαυτό μας στα social media.

ü  Διαχείριση του άγχους και ευελιξία: «Δεν επιλέγεις τα χαρτιά της τράπουλας που θα σου έρθουν στο χέρι. Επιλέγεις όμως τον τρόπο που θα το διαχειριστείς» (Pausch Randy, Η τελευταία διάλεξη).

ü  Πίσω από το εμπόδιο βρίσκονται τα μεγαλύτερα δώρα. Αν πιστεύουμε στο όνειρό μας θα πραγματοποιηθεί. Παράδειγμα, ο ίδιος ο κος Φάκας, που πέρασε σε μια Σχολή που δεν ήταν η πρώτη του επιλογή (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη) σε μια πόλη μακριά από τη δική του, τη Θεσσαλονίκη, και τους φίλους του. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν η καλύτερη στροφή της ζωής του: Γνώρισε τη γυναίκα του, τον έρωτα της ζωής του, και κατέληξε να κάνει πράγματα που του αρέσουν (εκπομπή στο ραδιόφωνο, εξωτερικός συνεργάτης στη Δομή Απασχόλησης και Επικοινωνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και πολλά άλλα).

ü  Αυτό που θα διαλέξουμε πρέπει να έχει προοπτική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση