8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αύριο, Δευτέρα 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα. Όσο κι αν έχουν καταλήξει κοινότυπες οι παγκόσμιες ημέρες, δεν παύουν να αποτελούν μια ευκαιρία για περισυλλογή, έρευνα ως προς τι έχει γίνει και τι μπορεί ακόμη να γίνει... Το 3ο ΓΕΛ και το Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" δούλεψε πάνω σε διάσημες γυναίκες της Ευρώπης και ετοίμασε κάποιους Διαλόγους γυναικών. Έτσι, έχουμε τις Επαναστάτριες (Έμελιν Πάνκχερστ, Ρόζα Λούξεμπουργκ και Ντολόρες Ιμπαρούρι), τις Ελληνίδες (Μελίνα Μερκούρη και Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) αλλά και την Μητέρα Τερέζα που συνομιλεί με μια νεαρή επιστήμονα, την Ρόζαλιντ Φράνκλιν η οποία πρόσφερε κυριολεκτικά τη ζωή της στην επιστήμη. Ακολουθούν οι Γαλλίδες Έντιθ Πιαφ, Κόκο Σανέλ και Σιμόν ντε Μποβουάρ και οι συγγραφείς Αγκάθα Κρίστι, Τζέιν Όστιν και Άννα Φρανκ. Αυτές και πολλές άλλες τα κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τις γυναίκες εκείνη την εποχή, να διακριθούν και  να εμπνεύσουν. Τα βίντεο είναι ερασιτεχνικά, γι'αυτό συγχωρήστε μας τα λάθη, τα γελάκια, τις επαναλήψεις κλπ. Ένα μεγάλο μπράβο στις πρωταγωνίστριες, μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ και junior ambassadors του Προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου": επέλεξαν τις γυναίκες, βρήκαν τις πληροφορίες, έγραψαν σε συνεργασία με τις καθηγήτριες senior ambassadors τους διαλόγους και έπαιξαν μέσα στα στενά περιθώρια και τις δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό σχολείο... εν καιρώ κορονοϊού! 

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ



Χθες συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Μια Ελληνίδα που έζησε και πολέμησε με πάθος για αυτά που πίστευε: τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τον Πολιτισμό, τη ζωή... Χαρακτηριστικός είναι ο αγώνας της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν είναι ίσως τυχαία η πρόσφατη δήλωση του Τζορτζ Κλούνεϊ: «Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» σημειώνει ο ηθοποιός, καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να επιτρέψει τη μόνιμη επανένωσή τους στον γενέθλιο τόπο τους.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», τόνισε ο Κλούνι σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με την Τζάνετ Σούζμαν, πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM). Μπορεί λοιπόν οι αγώνες της Μελίνας να δικαιωθούν και τότε, όπως έλεγε "θα ξαναγεννηθεί!". Η Μελίνα Μερκούρη συνομιλεί με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μια γυναίκα ασυμβίβαστη, που επιβίωσε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και στάθηκε και πιο ψηλά από πολλούς άνδρες. Οι στίχοι της ακόμη και σήμερα καταφέρνουν να αγγίξουν την καρδιά μας. 

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση