Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

 
 
 
 
 
Powered by emaze


 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των δράσεων  που γίνονται αναφορικά με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένοι  από τους πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών πήραν συνέντευξη από  τον κο Μαντζανά Φώτη, υπεύθυνο του βιολογικού καθαρισμού των Γιαννιτσών,ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με την  υλοποίηση του έργου  που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ  και τόνισε τη σημασία του για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας.

 Ο Βιολογικός Καθαρισμός, αφορά στην επεξεργασία λυμάτων σε μεγάλες εγκαταστάσεις με δεξαμενές στις οποίες συγκεντρώνονται τα λύματα των πόλεων, υποβάλλονται σε διαδικασίες καθαρισμού και τελικά διοχετεύονται στη θάλασσα,αφού έχουν καθαριστεί σε ποσοστό έως και 95%. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τρία στάδια: την  αφαίρεση υλικών, όπως λίπη, άμμος, κ.α., με μηχανική μέθοδο,την αφαίρεση οργανικών ουσιών μέσω οξυγόνωσης κατά την οποία   απομακρύνονται βιολογικά απόβλητα,όπως ανθρώπινα απόβλητα, απορρυπαντικά κ.α.και στο τρίτο στάδιο την αφαίρεση από το νερό παθογόνων  ουσιών, συνήθως αμμωνίας (αζώτου) που είναι τοξική για τα ψάρια και αλάτων,που προκαλούν ευτροφισμό σε λίμνες ή θάλασσες.Ο σκοπός είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων.

  Ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων είναι απαραίτητος πριν διοχετευθούν στη θάλασσα  ή στα ποτάμια και τις λίμνες ,γιατί  τα λύματα των πόλεων είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες (πρωτεΐνες, ζωικά και φυτικά λίπη, υδατάνθρακες κλπ.) και μικροοργανισμούς (μικρόβια) που προέρχονται από τη διατροφή και τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Αυτές οι οργανικές ουσίες έχουν την τάση, όταν βρεθούν στη θάλασσα, να καταναλώνουν το οξυγόνο που υπάρχει μέσα σε αυτή. Όταν,λοιπόν, οι ποσότητες των λυμάτων που διοχετεύονται στη θάλασσα είναι μεγάλες, τότε όλο το οξυγόνο καταναλώνεται από τις οργανικές ουσίες με αποτέλεσμα η ζωή μέσα στη θάλασσα (ψάρια, φυτά) να χάνεται από έλλειψη οξυγόνου και όλο το σύστημα να νεκρώνεται.

 Η Ελλάδα ανακάλυψε τον βιολογικό καθαρισμό ως τρόπο διαχείρισης των αστικών της λυμάτων μέσα από την ευρωπαϊκή οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Έως τότε, η μόνη διέξοδος ήταν ουσιαστικά η διοχέτευση των λυμάτων στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια ή η χρήση βόθρων (που κατόπιν εκκενώνονταν στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια).

 

Στόχοι της Δ.Ε.Υ.Α.Π. πρώην ΔΕΥΑΓ Γιαννιτσών

 Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης είναι μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Δήμου, και με τον διακριτικό τίτλο Δ.Ε.Υ.Α. Γιαννιτσών ιδρύθηκε το 1982. Μετά τη συνένωση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων μετονομάζεται σε Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας (2011). Κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι η εξασφάλιση της παροχής, με όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, πόσιμο νερό, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γι' αυτό το λόγο, έχει θέσει ορισμένους στόχους ορισμένοι εκ των οποίων είναι  οι τακτικοί έλεγχοι της ποιότητας νερού κι εγκατάσταση συστημάτων χλωρίωσής του, για αναβάθμιση της ποιότητάς του σ' όλους τους οικισμούς,η σύνταξη μελετών για την κατασκευή νέων έργων και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, κ.λπ.,η κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης σ' όλους τους οικισμούς ,βελτίωση των παλαιών και η κατασκευή νέων μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών.

  Σύμφωνα με τον κ.Φώτη Μαντζανά,: «Το 1994 ξεκίνησε η προσπάθεια  της εγκατάστασης του έργου του βιολογικού καθαρισμού από τη  Δ.Ε.Υ.Α. Γιαννιτσών λόγω της ρύπανσης του Λουδία  και της περιοχής γενικότερα από τα βιομηχανικά απόβλητα και τα λύματα της πόλης των Γιαννιτσών που έρρεαν  στην τάφρο της πόλης και δημιουργούσαν επικίνδυνες συνθήκες,όπως δυσοσμία και μετάδοση ασθενειών στους πολίτες.Πέτυχε έτσι την χρηματοδότηση από την ΕΕ η οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η εγκατάσταση αυτή εξυπηρετεί την πόλη των Γιαννιτσών και τον οικισμό του  Πενταπλατάνου και απασχολεί συνολικά 5 εργαζόμενους μαζί με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.Δέχεται 7 με 8.000 κυβικά λύμματος την ημέρα με τη δυνατότητα να δεχτεί μέχρι τα 10.000.Γίνεται μάλιστα αυτό το διάστημα μια προσπάθεια επέκτασης της μονάδας με μια μελέτη που ήδη υπάρχει με χρηματοδότηση πάλι της ΕΕ. Η σημασία του είναι μεγάλη καθώς όλοι οι ρύποι που μεταφέρονται μέσω των λυμάτων στο νερό διασπώνται και έτσι έτσι το νερό καθαρίζει.Επιπλέον,το παράγωγό της η λάσπη αφυδανώνεται,απομακρύνεται και παραμένει το νερό καθαρό.Η λάσπη,μάλιστα,αποτελεί λίπασμα που προσφέρεται και χρησιμοποιείται στα χωραφιά στις αγροτικές περιοχές».

 Ενδεικτικά ανέφερε ότι το μέσο κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης είναι περίπου 20.000 € ανά μήνα ενώ το κόστος της κάθε εγκατάστασης το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα υπολογίζεται σε 2.5 με 3 εκατομμύρια ευρώ.

 Αυτό το διάστημα τρέχει ένα Ευρωπαϊκό πακέτο προγραμμάτων για τη διαχείριση  των αστικών λυμάτων με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» και με το ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται η αλλαγή εξοπλισμού των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού που λριτουργούν αυτή τη στιγμή ,δηλαδή των  Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης. Μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται η κατασκευή εγκακαστάσεων βιολογικού καθαρισμού  στις περιοχές των Γαλατάδων- Καρυώτισσας-Παλαιφύτου και του Αγίου Λουκά -Ακρολίμνης-Εσωβάλτων-Σταυροδρομίου.Συνολικά, λοιπόν, έως το 2026, προβλέπεται να λειτουργούν επτά (7) εγκαταστάσεις.Τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τους βιολογικούς καθαρισμούς εντάσσονται στην γενικότερη στόχευση για Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του δικαιώματος πρόσβασης στο πόσιμο νερό.

 Γενικότερα το δικαίωμα για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας, όπως είναι η ύδρευση, είναι μία από τις αρχές που διέπουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε: «Η πρόσβαση σε ασφαλέστερο πόσιμο νερό και αποχέτευση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η τρέχουσα κρίση στον τομέα της υγείας μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη ζωτική σημασία της. Η έγκριση της οδηγίας σήμερα από το Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα δέσμευσης για ασφαλέστερο πόσιμο νερό βρύσης για όλους τους Ευρωπαίους».

  Η νέα οδηγία για το πόσιμο νερό που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοτο 2020  εγγυάται ασφαλέστερη πρόσβαση στο νερό για όλους τους Ευρωπαίους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες που εξαγγέλθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

 Η Συμφωνία αυτή παρέχει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.

 Η Ε.Ε. επιθυμεί να είναι κλιματικά ουδέτερη ως  το 2050 και γι αυτό πρότεινε έναν ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος θα μετατρέψει αυτή την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση.Γι αυτό το λόγο ένας από τους στόχους της πολιτικής συνοχής για το 2021-2027 αποτελεί η Πιο Πράσινη Ευρώπη,χωρίς εκπομπές άνθρακα,που επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση,στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιμάτικής αλλαγής.

ΠΗΓΕΣ

https://www.giannitsa.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85  (Από το Γραφείο Τύπου του δήμου Πέλλας)

 https://www.pellamou.gr/topika/giannitsa

https://ec.europa.eu/cyprus/news/20180201_el

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_el

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση